Leves
Indiai paradicsomleves
Ez a recept kétségtelenül nyugati hatású, de fűszerezése ősi bengáli hagyományokat őriz.
Hozzávalók:
4 ek vaj, 1 kg paradicsom, 1 kis alma, 1-2 csípős zöldpaprika, 1/2 babérlevél, 4-5 szem fekete vagy zöldbors, 1 ek vékony szeletekre vágott gyömbérgyökér, 2 kk őrölt koriander, 5 dl víz, 2 ek teljes kiőrlésű búzaliszt, 1/2 kk cukor, 1 kk só, 1 dl tejszín, 1 ek vaj, 2 ek finomra vágott korianderlevél, petrezselyemzöldje vagy kapor
1 ek vajat megolvasztunk, bele szórjuk a feldarabolt paradicsomot és almát, a vékony karikákra vágott csípős zöldpaprikát, a babérlevelet, a gyömbért és a korian dert, és 1-2 percig főzzük. Felöntjük 1 dl vízzel, fedő alatt puhára főzzük, majd szitán áttörjükés hozzáadjuk a fennmaradt vizet. A maradék vajat megol vasztjuk, átforgatjuk benne a lisztet, hozzáadjuk a leveshez, sózzuk, borsozzuk, felforraljuk és még 5 percig főzzük. Tálalás előtt elkeverjük tejszínnel. Ekkor már nem szabad forralni!
Tippek:
Minden tányér aljára kis darab vajat teszünk, rámer jük a levest és egy csipet finomra vágott zöld fűsz errel díszítjük. Különösen finom, ha a vajat elkeverjük egy kis csípős pirospaprikával, őrölt mustármaggal, tormával, sóval és borssal, mielőtt a levshez adnánk.
Főzelék
Krémes burgonyafőzelék
Hozzávalók:
1 kg aprószemű burgonya, 5 ek vaj, 1/2 babérlevél, 3 egész szegfűszeg, 2 dl tejszín, 1/2 kk frissen őrölt zöldbors, 1 kk só, 2 ek finomra metélt petrezselyemzöld- je vagy korianderlevél, csipetnyi pirospaprika
A burgonyát meghámozzuk, négy részre vágjuk, és a negyedeket hegyes késsel 2-3 helyen megszurkáljuk. A vajat felmelegítjük, beledobjuk a babérlevelet és a szegfűszeget, néhány másodpercig pirítjuk, majd hozzáadjuk a burgonyát és félig megpároljuk a zsiradékon. Felöntjük a tejszínnel, és takaréklángon puhára főzzük benne a burgonyát. Eddigre a tejszínnek felére kell besűrűsödnie. Sózzuk, zöldborssal éspirospaprikával fűszerezzük, meghintjük petrezselyemzöld- jével vagy korianderlevéllel és forrón tálaljuk.
Édesség
Malpura-fánkocskák gyümölcsjoghurtban
..
Hozzávalók:
20 dkg liszt, 12,5 dkg porcukor, 1/2 kk sütőpor, 2 dl tej, 6dl joghurt, 15 dkg porcukor 20 dkg eper, szeder vagy málna, olaj a sütéshez (a legjobb a sáfrányolaj)
A lisztet, a sütőport, a 12,5 dkg porcukrot és a tejet olyan sűrűségűre keverjük, hogy megálljon a fakanálon. Egy vizes evőkanállal a forró olajba szaggatunk annyit, amennyi kényelmesen elfér a felszínén, anélkül, hogy összeérnének. Ügyeljünk, hogy az olaj ne legyen túl forró, máskülönben a fánkocskák nem sülnek át. 6-8 perc alatt aranybarnára sütjük őket, majd egy szűrőre szedjük. A joghurtot, a 15 dkg porcukrot és az összetört gyümölcsöt habverővel összekeverjük. Tálalás előtt legalább 10 percig áztatjuk ebben a szószban a fánkocskákat.
Ital
Mézes tej mandulával
Ez az ital olyasmi Észak-Indiában, mint nálunk a kávé, de jót tesz a meggyötört idegeknek.
Hozzávalók:
6 dkg héjától megtisztított mandula, 1 l tej, 1/2 kk kardamon vagy egy 2,5 cm hosszú vaníliarúd hosszában félbevágva, 3 ek akácméz
A mandulát kevés tej hozzáadásával a turmixgépben összetörjük, majd a maradék tejjel együtt kevergetve felforraljuk. Lehúzzuk a tűzről, belekeverjük a kiválasztott fűszert, majd ismét felforraljuk. A tűzről levéve mézzel ízesítjük, forrásig melegítjük, majd leszűrjük. Habverővel habosra keverjük, forrón tálaljuk.