It's FUN time!

Ugorj bele a szórakozásba és gyűjtsd össze a legtutibb tippeket

Édes élet, tojás nélkül

Vízben főtt tészták, gombócok:

Halava-Darapuding (diós halava)

(epres halava)

Hozzávalók:  3 dl víz, 15 dkg cukor, 5 dkg dió, 10 dkg vaj, 12 g búzadara

 

 

A vizet a cukorral felforraljuk, és kistűzön hagyjuk. A diót durvára törjük, és félretesszük. A vajat kis lángon megolvasztjuk egy edényben. Beleöntjük a  búzadarát, és fakanállal állandóan kevergetve 10-15 percig pirítjuk. Ekkor lassan, óvatosan egyik kezünkkel beleöntjük a forró szirupot, miközben a másik kezünkkel lendületesen kevergetjük. Belekeverjük a diót, még 2 percig főzzük kis lángon, míg a dara beissza mind a folyadékot.

Tippek:

Dió helyett használhatunk bármilyen más olajos magvat, szárított gyümölcsöt vagy kompótot.

Zsiradékban sült tészták fánkok:

Kervaj-sült banángolyók

Hozzávalók: 5 éretlen banán, 2 ek vaj, 50 g apróra vágott dió, 25 g mazsola, 1/4 kk szerecsendió, 1/4 kk kardamón, 50 g cukor, másfél ek pirított kókuszreszelék.

A banánok héját lehúzzuk, feldaraboljuk és félretesz- szük őket. A diót és a mazsolát 1 ek vajon megpirít- juk,belekeverjük a szerencsendiót és a kardamónt, és hagyjuk kihűlni. A maradék vajon puhára  és barna pöttyösre sütjük a banándarabokat. Hozzáöntjük a cukrot és addig folytatjuk a főzést, míg egy masszává áll össze az egész. Ez 10-15 percet vesz igénybe. Le-húzzuk a tűzről. Mikor kihűlt, 15 részre osztjuk, és az egyik részt összekeverjük a diós keverékkel. Aztán egy tizennégy felé osztjuk. A banános részekből a tenyerünkben egyenként pogácsát formálunk, és a hüvelykujjunkkal mélyedéstnyomunk a közepükbe. Ebbe a mélyedésbe helyezzük a diós tölteléket, befedjük a banános masszával. Jól zárjuk le, és finoman gömbölyítsük golyóvá. Forró vajban (vagy olajban) kb. 2 percig sütjük. Vigyázzunk, hogy ne ragadjanak össze. Ha kisült, pirított kókuszreszelékkel megszórjuk.  

Kelt tészták:

Karácsonyi kalács

Hozzávalók: 40 dkg mazsola, 10 dkg cukrozott citromhéj, 10 dkg cukrozott narancshéj, 20 dkg vágott mandula, 6 ek tej, 8dkg élesztő, 75 dkg liszt, 10 dkg porcukur, 2,5 dl tej, 40 dkg vaj, 2 ek vaníliás cukor, csipetnyi só, 10 dkg porcukor  

A mazsolát forró vízbe megmossuk, leszárítjuk, majd nagyon apróra vágott citromhéjjal, a mandulával és a tejjel összekeverjük. Az élesztőt kevés liszttel összemorzsoljuk, 1 evőkanál cukorral és kevés tejjel elkeverve 30 percig pihentetjük. 2 evőkanál vaníliás cukrot a maradék cukorral, 30 dkg vajjal, a sóval, a liszttel, a kissé megkelt élesztővel, valamint a maradék tejjel jól összegyúrjuk és 30 percig letakarva pihentetjük. Ezután a félretett gyümölcsöket gyorsan belegyúrjuk. A tésztát kinyújtjuk. A két szélét egy másra hajtjuk és egy alaposan kikent tepsibe. További 30 percig pihentetjük. A kalácsot a sütő alsó részére tesszük, és  nagy lángon 15 percig sütjük. A lángot 180 fokra mérsékeljük, és még egy órán át sütjük. A forró tésztát a megmaradt vajjal bekenjük, és vastagon beszórjuk vaníliás cukorral. 



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 3
Tegnapi: 5
Heti: 8
Havi: 51
Össz.: 7 856

Látogatottság növelés
Oldal: Édes élet
It's FUN time! - © 2008 - 2024 - fun-blog.hupont.hu

A HuPont.hu segítségével a weboldalkészítés gyors! Itt kezdődik a saját weboldalkészítés!

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »